Vikka nyitórendezvény

Térképen a víziközművek

2014. július 24-én, az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda sajtónyilvános nyitórendezvényen jelentette be, hogy mintegy 10 milliárd forint uniós forrásból egységes struktúrájú, online, országos víziközmű térképi nyilvántartás és kataszter készül. A mindenki számára elérhető, közhiteles vagyonleltár az országos víziközmű-állományról a KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) keretében előreláthatólag 2015 júniusára készül el.

Ilkovics Elza, az NFP szakmai vezetője a projekt nyitórendezvényén elmondta, a fejlesztésre azért van szükség, mert a jelenlegi víziközmű-nyilvántartás szerkezetében, formájában és a nyilvántartott adatok körét tekintve sem egységes. A modern térképi nyilvántartásra szükségük van a víziközmű-szolgáltatóknak, a tervezőknek és az ingatlanfejlesztőknek is. A közhiteles térképek mindenki számára fontosak, mivel tervezés csak közhiteles adatokon alapulhat.

A szolgáltatóknál lévő műszaki adatbázis jelenleg rendelkezésre álló adatainak aktualizálásával, illetve megfelelő technológiájú átalakításával, valamint az elérhető legmodernebb felmérési módszerek alkalmazásával készül el a kataszter.

Az országos közhiteles víziközmű-kataszter egységes struktúrával és műszaki tartalommal rendelkezik majd, mely a jövőben alkalmas lesz a vagyonértékelési feladatok teljes körű kiszolgálására, támogatja a víziközmű-tervezési feladatokat és az alapszintű közműegyeztetést, valamint kiszolgálja az ágazati stratégia döntés-előkészítését – mondta Dányi József, a Geodézia Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese

A kivitelezést konzorciumi formában a Geodézia Zrt., a T-Systems Magyarország Zrt. és a CH-Plussz-2000 Kft. valósítja meg.