BEKKA szakmai konferencia

BEKKA szakmai konferencia

 

2015. február 25-én az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda és az OVF Országos Vízügyi Főigazgatóság szakmai konferencia keretén belül mutatta be a forgalomképes, közcélú, állami tulajdonú csatornahálózat feltérképezését szolgáló projekt aktuális állását és a konzorciumvezetőként működő Programiroda feladatbővülését.

 

A 4,6 milliárd forint költségvetésű projektet Kolossváry Gábor, az Országos Vízügyi Főigazgatóság Belvízvédelmi és Öntözési Főosztályának vezetője és Szigeti Ferenc, az Országos Vízügyi Főigazgatóság Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Főosztály munkatársa mutatta be, a kivitelezési feladatokról és megoldásokról Barkóczi Attila, a Digimap Kft. ügyvezetője beszélt, a konzorciumvezető Programiroda feladatbővüléséről pedig Nagypál Sándor, az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda ügyvezetője tájékoztatta a szakmai konferencia résztvevőit.

 

Szigeti Ferenc elmondta, hogy az elmúlt egy év alatt közel 28.472 km forgalomképes, közcélú állami tulajdonú csatornahálózatot térképeztek fel, melynek eredményeként hamarosan elkészül a káros vizek elvezetését szolgáló vonalas vízi létesítmények katasztere, amely a valós helyzetet mutatja majd; illetve egy korszerű, hatékony belvízvédekezés kidolgozásának alapjául szolgál a jövőben. 

 

Barkóczi Attila, a Digimap Kft. ügyvezetője beszámolt a projekt aktuális előrehaladásáról és előadásában bemutatta a beruházáshoz kapcsolódó nagytömegű adatfeldolgozás és vízügyi adattárba elhelyezés folyamatát és eredményeit.

 

A vizek és vízi létesítmények megfelelő kezeléséhez, fejlesztéséhez alapvető fontosságú volt egy olyan adatbázis létrehozása és működtetése, amely objektív és naprakész képet nyújt a vizek és vízi létesítmények tényleges elhelyezkedéséről, geometriai adatairól és tulajdonviszonyairól - mondta Kolossváry Gábor, az OVF Országos Vízügyi Főigazgatóság Belvízvédelmi és Öntözési Főosztályának vezetője.

 

A most végéhez közeledő 4,6 milliárd forintos beruházás mellett a konzorciumvezető NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda további 62 szennyvíz-elvezetési és –tisztítási projektben vesz részt, amelyek többségében – néhány szakaszolt projekt kivételével – 2015 év végéig szintén zárásra kerülnek. Az elmúlt esztendőkben végzett hatékony munkájának eredményeként a jövőben további, közel 200 darab szennyvízelvezetési és –tisztítási, hulladékgazdálkodási és ivóvízminőség-javító beruházást felügyel, illetve valósít meg. Ezzel az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda az uniós projektek felügyeletéért és megvalósításáért felelős társaságok egyik meghatározó szervezete lesz a jövőben.

 

Tapasztalataink alapján a beruházások költséghatékonnyá tehetők, ha egységes tervezési szemlélet és centralizált végrehajtás érvényesül. Mindez javítja a fejlesztésekkel kapcsolatos kiszámíthatóságot, a pályázatkészítést, valamint az elszámolások és a projekt monitoring jelentések minőségét. Mindezzel kevesebb hiánypótlásra, gyorsabb kifizetésre és erősödő érdekeltségre számítunk a projektek gyors és jó minőségű megvalósításában – mondta Nagypál Sándor, az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda ügyvezetője.